Ontmoet Maud Krabbenborg 

Docent Wiskunde en Rekenen

Maud begon haar loopbaan met de opleiding Toerisme en recreatie op het Graafschap College. “In mijn tweede jaar liep ik stage op een camping in Frankrijk. Dat was een leuke ervaring, maar ik zag mezelf dit niet tot mijn zestigste doen. Het werk is seizoensgebonden en ik voelde: er zit nog iets anders in mij. Mijn moeder vroeg toen: ‘Is wiskundedocent niet wat voor jou?’ En ze had gelijk. Ik speelde altijd al voor juf én was goed in wiskunde.”  

Plezier in lesgeven 

Tijdens haar opleiding merkte Maud dat klasgenoten om verschillende redenen aan de opleiding begonnen. “De één ademt wiskunde en wil daar wat mee doen, de ander wil vooral graag docent worden en heeft daarvoor wiskunde als vak gekozen. Ik val onder de laatste groep; bij mij draaide het altijd om het plezier in lesgeven en het persoonlijke contact met de student.” Haar stage bij Anton Tijdink Techniekopleidingen voelde als thuiskomen. “Ik dacht altijd dat ik vmbo-docent wilde worden, maar hier ontdekte ik mijn liefde voor de mbo-student.”  Wat haar dan met name aanspreekt, is de ontwikkeling die jongeren doormaken. “Ze komen hier als puppy’s binnen en groeien uit tot jonge mensen die klaar zijn voor hun volgende stap in de maatschappij.” 

“Studenten zijn verrast als ze mij zien: ik ben geen stereotype wiskundedocent. Dat geeft ze een frisse blik op een vak dat ze vaak als ‘saai’ zien.”

Wiskunde met een sociaal hart   

Naast docent is Maud ook mentor. “Ik begeleid studenten vanaf het moment dat ze binnenkomen tot ze hun diploma krijgen. In die tijd bouw je echt een band op. Ik sta drie dagen voor de klas, maar ben zeven dagen per week mentor voor ‘mijn’ jongens. Ook in het weekend kunnen ze me bereiken, ik ben er gewoon als ze me nodig hebben.” Ze is trots als studenten met een rugzak zeggen: “Met jouw begeleiding heb ik geen extra hulp meer nodig.” Maud is ervan overtuigd dat de sociale component het verschil maakt. “Sommige studenten hebben een hekel aan rekenen, maar komen toch, al is het voor de gezelligheid. Als ik een ‘saai’ vak leuker voor hen kan maken, al is het maar een beetje, dan vind ik dat al winst.”  

Maud Krabbenborg

Altijd blijven ontwikkelen  

Maud vindt het vanzelfsprekend om zich te blijven ontwikkelen. “Het onderwijs verandert continu. Studenten mogen nu bijvoorbeeld een rekenmachine gebruiken, net als in het echte leven. De opdrachten zijn minder verhalend en meer to the point.” Om goed mee te bewegen, volgt ze jaarlijks een cursus. “Dat wordt hier gestimuleerd en mogelijk gemaakt. Het houdt me scherp én dicht bij de generatie aan wie ik lesgeef.” 

Duidelijk en direct 

Maud werkt in twee mannenteams. “Ik voel me daar prima bij. Ik ben opgegroeid in de autocrosswereld, dus ik weet hoe het werkt. Mannen zijn direct en dat ben ik ook. Ik moet met mijn 1,60 meter natuurlijk ook een beetje compenseren,” lacht ze.  

Maud Krabbenborg

Samen maken we het verschil 

Wat haar drijft is niet de wiskundestof, maar de student. “Uiteraard moet je de stof goed beheersen om dit werk te doen. Maar als je van mensen houdt en het pedagogische aspect je aanspreekt, zit je hier goed.” Ze is blij met de ruimte die ze krijgt binnen het Graafschap College. “Mijn manager denkt met me mee en er is echt vertrouwen.” Voor nieuwe collega’s heeft ze een duidelijke boodschap: “Kom erbij. Als je initiatief toont, krijg je hier écht de kans om het verschil te maken.” 

Meer collega's ontmoeten?