Ontmoet Chima Henda

Instructeur Horeca, Bakkerij & Facilitair 

Sinds 2009 werkt Chima Henda als instructeur bij Horeca, Bakkerij & Facilitair. Daar geeft hij zijn passie voor het vak dagelijks door aan zijn leerlingen. Zodra hij de bakkerij binnenstapt, voelt hij zich thuis. “Dan vergeet ik de tijd en ga ik volledig op in het begeleiden van studenten. Ik sta dag en nacht voor ze klaar.” 

Van kok naar bakker: “Dit is het” 

Chima begon ooit aan de opleiding tot kok. “Maar na drie weken wist ik: dit is het niet.” Na een gesprek met zijn decaan stapte hij over naar de bakkersopleiding van het Graafschap College. Daar vond hij zijn passie. Na zijn opleiding werkte hij bij bakkerij Docus van der Zande in Lichtenvoorde. Daarnaast hielp hij geregeld mee bij evenementen op school. Viel er een docent uit, dan sprong hij zonder aarzelen in. “Zo ben ik langzaam het onderwijs in gerold.” 

Passie voor deeg 

Het bakkersvak laat hem nooit los. Volgens collega’s “slaapt hij nog net niet in de schoolbakkerij.” Ook in vakanties loopt hij bakkerijen binnen, altijd op zoek naar inspiratie. “Ik kijk wat ik kan vertalen naar mijn lessen. Zo zag ik in België een prachtig paars wortelbrood; daar ben ik direct mee aan de slag gegaan. Eerst zelf testen, dan collega’s laten proeven en vervolgens studenten erbij betrekken.” 

Chima Henda

Spelen met traditie 

In de klas laat Chima zien dat bakken meer is dan recepten volgen. “Waarom moet een gevulde koek altijd rond zijn? En waarom alleen kerstkransjes in december? Na de herfstvakantie bak ik al pepernoten en zet ik bewust de afzuigkap open; zo krijgt iedereen trek. Daarmee laat ik studenten ervaren dat je ook met traditie creatief kunt zijn.” 

Iedereen kan bakker worden 

Zijn credo is duidelijk: iedereen kan leren bakken. “Als een student zakt, zie ik dat als persoonlijk leermoment voor ons beiden. Want echt iedereen kan het.” Soms traint hij samen met studenten in een lokale bakkerij, zodat ze ervaring opdoen in een andere omgeving en met andere ovens. “Ik wil dat ze het beste uit zichzelf halen, of het nu gaat om een examen of een vakwedstrijd.” 

Dankbaar  

Op zijn vijftiende kwam Chima als vluchteling uit Angola naar Nederland. “Ik had niets, maar ben met open armen ontvangen. Dat wil ik teruggeven. Daarom zeg ik altijd tegen mijn leerlingen: als ik het kan, kunnen jullie het ook.” De Nederlandse taal blijft soms lastig, maar daar maakt hij geen geheim van. “Ik leg uit waar ik vandaan kom en vraag studenten me te corrigeren als ze me niet verstaan. Het gaat erom dat je elkaar begrijpt.” 

Een leven lang ontwikkelen 

Dat hij nu voor de klas staat, had Chima vroeger nooit kunnen bedenken. “Ik blijf mezelf ontwikkelen door voeling te houden met de praktijk. Regelmatig bezoek ik bakkerijen in de buurt en draai ik er zelf een dienst. Zo weet ik precies waar ik mijn leerlingen op moet voorbereiden.” 
 
Ook in het onderwijs zelf blijft hij leren. “In de afgelopen jaren heb ik geleerd mijn mening te laten horen. Door collega’s van andere scholen te bezoeken, heb ik zelfvertrouwen gekregen. Dat neem ik mee de klas in.” 

Toekomst van het vak 

Het bakkersvak staat voor uitdagingen: steeds minder jongeren kiezen voor het beroep. “Veel studenten willen ’s nachts niet werken. Maar waarom zouden we altijd een brood om half acht in de bakkerij moeten hebben? Je kunt ook ’s middags vers brood kopen en het thuis invriezen. Daar moeten we als sector op inspelen.” 

Tijdens regionale overleggen tussen bakkers en het onderwijs denkt hij actief mee. “Dan leg ik uit dat studenten tijdens hun stage meer kunnen doen dan alleen een amandel in een koek drukken. Laat ze iets maken, leg het in de vitrine en gun ze de trots als het verkocht wordt. Dat is een ervaring die het vak aantrekkelijker maakt.” 

Samen sterk 

Over zijn team bij het Graafschap College is Chima enthousiast. “We hebben korte lijntjes en helpen elkaar, altijd. Iedereen is gedreven en passievol. Het zijn echte vakidioten die stralen als ze met hun leerlingen bezig zijn.” 

“Een dag zonder deeg is een verloren dag.”

Trots op zijn studenten 

Waar hij het meest trots op is? “Dat ik mijn passie kan doorgeven. Als studenten hun diploma halen of als ik ze jaren later terugzie in een bakkerij, dan weet ik: mijn missie is geslaagd. Voor mij geldt echt: een dag zonder deeg is een verloren dag.” 

Werken bij het Graafschap College 

Voor nieuwe collega’s heeft hij een duidelijke boodschap: “Als je zelf de kans pakt, krijg je hier alle ruimte om jezelf te ontwikkelen in je eigen tempo. Het voelt als een familiebedrijf. We maken elkaar sterker en samen maken we het verschil.” 

Chima Henda

Meer collega's ontmoeten?