Ik wilde leren eskimoteren….

Regelmatig organiseert Graafschap Vitaal nieuwe activiteiten, bijvoorbeel een kanoclinic. De kanoclinic werd verzorgd door Rigo Heldoorn (zelf ook werkzaam bij het Graafschap College én lid van de kanovereniging) en vond plaats op de Oude IJssel. Zes medewerkers van het Graafschap College leerden in vier lessen (één viel helaas uit i.v.m. onweer) de basistechnieken om goed en veilig te kunnen kanovaren op vlakwater. Dat wil zeggen: recht vooruit varen, goed kunnen sturen en jezelf kunnen redden. Met veel plezier werd deze sportieve, natte activiteit eind juni afgerond!

‘… geen idee waarom eigenlijk!’

Heel regelmatig kijken collega Yvonne Weening of ik op de Graafschap Academie site om te zien of er nog nieuwe cursussen of trainingen zijn die interessant zijn. Daarom kreeg ik een mailtje van Yvonne met de mededeling: ‘Dit gaan wij samen doen en ik heb je al opgegeven’. Vervolgens ging ik lezen:
‘Vind je het leuk om op en rond het water actief bezig te zijn en te genieten van de natuur? Doe dan mee met de kanoclinic van Roei- en Kanovereniging het Anker in Ulft. In deze kanoclinic leer je in 5 lessen de basistechnieken om goed en veilig te kunnen kanovaren op vlakwater!’
Dit sprak mij meteen aan! Ik zag me al helemaal zitten in een kano en ik kreeg meteen beeld van het wildwaterkanoën dat ik jaren geleden al een keer in de Ardennen had gedaan. Daarnaast grijp ik iedere mogelijkheid aan om Yvonne Weening een flinke lading water in haar gezicht te gooien.

kano-met-twee

‘Leuk om collega’s (op een andere manier) te leren kennen’

Op donderdag 26 mei was de eerste bijeenkomst. Yvonne en ik (zo sportief dat we zijn) naar de Dru gefietst en Rigo stond al klaar om ons uitleg te geven en ons de kano in te helpen. Na droog oefenen op het land mochten we al snel het water in. Van tevoren had ik bedacht dat ik eskimoteren wel wilde leren. Hierbij wordt de gehele kano om zijn lengte-as gedraaid in een totale beweging van 180 graden (namelijk van ondersteboven tot weer rechtop). Geen idee waarom eigenlijk, uitdagingen moet je houden. Het leek alsof Rigo de cursus voor ons tweeën gaf en zo voelde het ook, maar er waren nog meer docenten bij betrokken. Erg leuk om hen te leren kennen of op een heel andere manier te leren kennen.

‘Het gaat altijd door, tenzij het onweert’

Wekelijks keken we naar buienradar om te voorspellen of de cursus door kon gaan of niet. Rigo was daar heel duidelijk in, het gaat altijd door tenzij het onweert! We kunnen heel wat zeggen van het weer in Nederland maar rond de Dru was het toch wel erg lekker! We kregen diverse technieken om de boot snel en gemakkelijk voort te bewegen. Soms was dit erg moeilijk en bereikten we niet helemaal het doel om sneller te gaan, maar hadden wel veel plezier in het natspetteren van elkaar! De laatste cursusdag zijn we de grens overgestoken. We zijn naar Duitsland gevaren. We moesten een keer uit de boot in verband met een waterval. Dat was weer een extra oefening in- en uitstappen.

Het was niet alleen leerzaam, maar vooral erg leuk, Rigo en andere leden van de kanoclub die ons in de boot geholpen hebben: Bedankt!

kano-op-droge