Innovatie in het onderwijs

Laatst las ik een stuk in De Gelderlander over robots en hoe deze ons werk in de toekomst gaan veranderen. Intrigerend, de mens kan op dat gebied al zó ontzettend veel! Ook ik als docent maak gebruik van nieuwe technieken om het onderwijs te optimaliseren/automatiseren. Zo gebruik ik met regelmaat een lesrobot waarmee een student vanuit thuis mijn lessen kan volgen. Ook maak ik gebruik van het streamen van live video, ook wel Flipping the classroom genoemd. Mooie ontwikkelingen! Graag neem ik jullie mee met de technieken die wij als team inzetten en kijken we vooruit naar meer mogelijkheden.

Staat er straks een robot voor de klas?

lesrobot1De lesrobot
Al enige tijd beschikken wij als team over een lesrobot. Deze steelt elke dag weer de show als hij een lokaal binnenkomt. Let wel, de robot wordt door ons of een student op afstand bestuurd. Het heeft geen eigen willetje. In feite is het een iPad op een stok met een motor. De robot kan een eindje rijden, maar met de trap en het openmaken van deuren moeten we hem nog een handje helpen.  Dankzij de lesrobot kunnen studenten die wegens omstandigheden niet fysiek op school kunnen zijn voor een langere periode, tóch gewoon alle lessen volgen vanuit huis. Ideaal toch?!
Het is wel wennen om tegen een robot te praten, maar het went en het is wel heel erg gaaf dat dit mogelijk is! Het scheelt mij overigens ook weer een hoop tijd in begeleiding, ik hoef mijn verhaal niet twee keer uit te leggen en hou zo tijd over die ik weer aan andere innovaties kan besteden. Win-win!

Flipping the classroom
Een andere technologie die wij gebruiken heet “Flipping te classroom”. Deze methode wordt wereldwijd gebruikt om live lessen of lezingen te streamen of op te nemen. Via laptop, mobiel of tablet zijn de lessen overal te volgen. Ook wij hebben een installatie om Flipping te classroom te ondersteunen en zetten deze regelmatig in. Als de studenten de les willen volgen, loggen ze in via YouTube en kunnen daar de les volgen die op dat moment wordt aangeboden. Tevens worden de lessen opgenomen, zodat er ook later nog een keer teruggekeken kan worden.

Mogelijkheden en ontwikkelingen
En wat gaat de toekomst nog meer brengen? Waar liggen nog mogelijkheden? Google Glass is niet nieuw, maar die zouden we wel in kunnen zetten. Een draagbare computer in de vorm van een bril. Deze kun je besturen door middel van je stem of een touchpad aan de zijkant van de bril. Studenten zouden mee kunnen kijken hoe wij als docenten een website programmeren, hoe een automonteur onder de motorkap bezig is óf hoe je als verpleger een patiënt netjes te woord staat. Zonder dat er 30 studenten om je heen staan die de helft niet goed kunnen zien. We verwachten snel te gaan experimenteren met dit leuke apparaat!

The robots are taking over!
En dan heb je natuurlijk nog de robots die in opkomst zijn. Gaan die ons als leraren vervangen? Ik denk het niet. Een robot blijft een slaaf (robot betekent ook slaaf). Zo is er de Nao robot. Deze humanoid robot, die “maar” rond de € 5.000,- kost, kan stemmen/gezichten herkennen en gesprekken voeren met mensen. Er wordt op sommige plekken al geëxperimenteerd om hem in te zetten als docent voor een klas.

Toch blijf je de menselijk touch missen denk ik. De robot herkent namelijk alleen de situaties en dingen die jij hem leert. Ik hoop in ieder geval niet dat ik vervangen ga worden door een robot, dan moeten alle studenten mijn goede grappen missen! 😉

Wil je ook innoveren in het onderwijs?
Ben je enthousiast geworden om in het onderwijs te werken? We zijn enthousiast om je te ontmoeten, en hopen dat je ons team nog beter kan maken dan dat het al is. Heb je interesse om ons te ontmoeten en een dagje mee te lopen of een kijkje te komen nemen? Dat kan! Neem gerust contact op met één van onze P&O-adviseurs.

Hopelijk tot snel!
Erik

PS: Kijk ook eens naar een interview dat van mij is afgenomen met de vraag ‘Waarom werk je bij het Graafschap College?’.